501396.jpg

Helsingin Sanomien kaupunkitoimittaja Kimmo Oksanen kirjoitti kolumnissaan (6.4.) eduskunnasta pudonneista kansanedustajia. Oksanen kertoi puhuneensa köyhien äänen Ikka Taipaleen kanssa tämän tulevaisuudesta: Taipale lähtee takaisin "baanalle" köyhiä auttamaan.

Ilkka Taipale on ollut median lellikki jo vuosikymmeniä. Häntä markkinoidaan miehenä, joka on tinkimättömästi aina puolustanut heikkoja. Hieno ja pyyteetön mies, jonkalaisia kaivataan lisää.

Omat kokemukseni Taipaleesta ovat hyvin erilaisia. Haastattelin Taipaletta ensimmäisen kerran puolitoista vuotta sitten Alueuutisiin. Haastattelu oli tuskaa: Taipale ei kuunnellut kysymyksiä, pomppi hermostuneesti ylös, oli epälooginen ja töykeä.

Kun aloin esittää kriittisiä kysymyksiä demareiden toimista köyhyyden poistamiseksi, Taipale suuttui, hyppäsi pois paikaltaan ja ilmoitti haastattelun olevan ohi. " Etköhän sinä saa tästä jo jutun. Lue vaikka kirjojani, jos ei riitä", Taipale tokaisi lähtiessään.

Pari viikkoa tämän jälkeen haastattelin hänen puoluekaveriaan Arja Alhoa, joka muuten putosi myös eduskunnasta. Keskustelu kääntyi haastattelun jälkeen Taipaleeseen.

Alho kertoi Taipaleen erikoisesta käytöksestä. Alhon mukaan Taipaleella oli tapana huutaa hänelle usein ryhmäkokouksissa "hyi, mene pois, sinussa on kirppuja".

En kysynyt Alholta, oliko väitteessä perää.

Toisen kerran yritin haastatella Taipaletta viime joulukuussa. Sain tiedon, että kansanedustaja Jukka Roos oli ahdistellut kirjailija Sofi Oksastasta ravintolaillan päätteeksi. Ilkka Taipale oli istunut samassa seurueessa, ja nähnyt kaiken tapahtuneen.

Soitin Taipaleelle ja kysyin ravintolaillan tapahtumista. Taipale ilmoitti, että "kuule, pidä sinä omista asioistasi huolta. En minäkään soittele toimittajille ja kysy, että miten teidän ravintolaillat sujuvat".

Selitin Taipaleelle, ettei minua kiinnosta hänen ravintolailtansa yleensä. Mutta kun tasa-arviovaliokuntaan kuuluva kansanedustaja harjoittaa seksuaalista ahdistelua, alkaa illan tapahtumilla olla muita merkityksiä. Kuten moraalisia.

Etenkin jos hyvät puolueveljet peittelevät tapahtunutta.

Taipale löi luurin korvaani.

Tiedän, että Taipale on tehnyt töitä köyhien ja syrjäytyneiden puolesta. Hatunnosto siitä hänelle. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että Taipale on huonokäytöksinen narsisti. Kun hän puhuu, pääasia näyttää olevan, että hän puhuu. Itse asia tuntuu olevan toissijaista.

Vuodet vallan kahvassa sokaistaa useimmat ihmiset ja maailma näyttää pyörivän vain oman itsensä ympärillä. Näin näyttää käyneen Ilkka Taipaleellekin, hienolle miehelle köyhien asialla.