Venäjällä on pidätetty kaksi tsetseeniä epäiltynä toimittaja Anna Politkovskajan murhasta, kertoo venäläinen Komsomolskaja Pravda -lehti. Pidätykset näyttävät ensitietojen mukaan jälleen yhdeltä irvokkaalta näytökseltä Venäjän demokratian rappiosta.

Anna Politkovskaja oli harvoja venäläisiä toimittajia, jotka kirjoittivat avoimesti, voimakkaasti ja kaikessa kauheudessaan Tsetsenian tilanteesta. Tsetseeneilla ei ole mitään syytä vihata saatikka surmata Politkovskajaa. Tsetseenejä syyttämällä voidaan sen sijaan lietsoa lisää vihaa jo ennestään sorrettua kansanryhmää kohtaan; nationalismin tunnossa olevalla Venäjällä tämä ei ole mitään uutta.

On todennäköistä, että Politkovskajan surman takana on Kremliä tai Venäjän armeijaa lähellä olevia tahoja. Presidentti Putinin vakuutteluista huolimatta toimittajan surman tutkinta ei ole edistynyt odotetulla tavalla. Eikä tämä ole ihme.

Putin vähätteli Politkovskajan merkitystä heti hänen surmansa jälkeen. Se kertoo paljon Venäjän nykytilasta; maassa ei kunnioiteta sananvapautta, ihmisoikeuksia tai muita demokratian periaatteita.

Länttä tilanne ei näytä haittaavan niin kauan, kunhan vain öljyä ja maakaasua tulee Venäjältä vanhaan tahtiin.

Valitettavasti Politkovskajan murha ei tainnut käynnistää uutta aikaa, vaikka niin toivottiinkin. Maailma makaa ennallaan.