Suuresti ihailemani, koko kristikunnan viisain mies, Isä Mitro Repo kävi viime viikolla Lappeenrannassa. Isä Mitro oli puhumassa yrittäjyyden ihanuudesta ja puolustamassa pääomaa, kuten kunnon kirkonmiehien tuleekin.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Isä Mitron tulituksen kohteeksi joutui SAK:n vaalimainos, jossa ivattiin yrittäjiä. Isä Mitron mukaan vastaavan mainoksen tekemistä työntekijöistä pidettäisiin ihmisoikeusrikoksena. (ES 8.3.).

 

Kukaan ei ole tosin väittänyt, että SAK:n mainoksessa olisi juuri yrittäjä. Ulkonäöltään ja syömätavoiltaan Oiva Lohtanderin muistuttaakin enemmän ortodoksista munkkia. Jos ette usko, käykää Uuden Valamon luostarissa katsomassa.

 

Alhaalla oleva teksti rakkaasta Isä Mitrosta on julkaistu Etelä-Saimaan Alakerta-palstalla 3. toukokuuta 2006.

 

Pyhä Alfa Romeo

Entistä äitikirkkoani, ortodoksista kirkkoa, vaivaa siunaamismania. Isä Mitro Repo kertoi pääsiäislauantain (22.4.) Ilta-Sanomissa siunanneensa uuden menopelinsä, Alfa Romeo Sportwagon JTS 2,0:n. Isä Mitro teki siunaamisen hyvillä mielin, sillä hän on "kasvanut kateudesta vapaammaksi Alfa Romeon ostettuaan. Enää eivät naapurin Bemarit ja Mersut näytä miltään". Isä Mitroa varmasti hivelee myös tieto siitä, että Helsingin piispa Eero Huovinen taittaa matkansa huomattavasti vaatimattomalla Skoda Octavialla. No, ortodoksisessa kirkossa on aina tajuttu luterilaista kirkkoa paremmin estetiikan päälle.

 

• • •

Isä Mitro muistaa vielä kritisoida yhteiskunnan suurta vääryyttä, eli kireää autoverotusta, jonka takia kansan pitää ajella Ladan tapaisilla romuilla. Vääryyttä helpottaa kuitenkin se, että Isä Mitron uusi Alfa istuu hänen "omaan henkiseen auraansa".

Kiireinen Isä Mitro kertoo aja-neensa jo vanhalla Ladallaan aikanaan parit ylinopeussakot, Pyhän Hengen voimalla, kuten Isä Mitro kertoo haastattelussa. Minkälaisiin nopeuksiin Isä Mitron uusi Alfa mahtaa yltää, kun tehokkaan moottorin lisäksi vauhtia on lisäämässä ilmeisen ärhäkkä Pyhä Henki?

Nisun ja viinin pyhittäminen on vielä teologisesti perusteltua, mutta herra paratkoon mitä tekemistä autoilla on Jumalan kanssa? Kaiken kiireen keskellä Isä Mitrolla ei jää aikaa kaikkien siunaamistehtävien hoitamiseen. Esimerkiksi homoseksuaaleja, näitä syntisiä, Isä Mitro ei suostu siunaamaan. Milloin kirkon piirissä materiasta on tullut tärkeämpää kuin ihmisestä?

 

• • •

Isä Mitrolle on nostettava hattua ja kumarrettava syvään. Kulinaristiksi tunnustautuva Isä Mitro on keksinyt kuinka syödä ja säästää kakku samaan aikaan. Ensin Isä Mitro liihoittelee maallisen elämänsä läpi materiaalisten nautintojen kyllästämänä, hyvän ruoan ja kauniiden menopelien seurassa. Tästä hän siirtyy ikuiseen paratiisiin, taivaaseen, jonka portteja syntisten homoseksuaalien on turha kolkutella. Oli heidän maallinen vaellus sujunut sitten Pyhän Alfa Romeon kanssa tai sitä ilman.

Seurakuntansa esipaimenena toimiva Isä Mitro saa tehdä työtään kirkkokansan kanssa, jonka arvot ovat kohdallaan. Isä Mitron mukaan hurskaimmat seurakuntalaiset ovat tehneet ristimerkin hänen uuden Alfansa nähtyään. Ja kuka sanoi, ettei nykymaailmassa enää kunnioiteta mitään pyhää?

 

• • •

Erosin lankalauantaina ortodoksisesta kirkosta. Tajusin, ettei siitä ollut hyötyä minulle. Mihin tarvitsisin kirkkoa? Minulla ei ole uutta autoa ja polkupyöräilyni sujuu ilman korkeamman johdatusta. Amen.