<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Vaalikuume alkaa nousta. Kansanedustajaehdokkaat päivystävät maakunnan turuilla ja toreilla sekä kauppakeskuksissa lähikuukausina. Tarjolla on hernerokkaa ja herkkiä korvia. Ihmisten kuunteleminen tekeekin hyvää politiikoille.

Olin viime vuonna puolen vuoden ajan eduskunnassa töissä hoitamassa maisteriopintojeni työharjoittelua. Tein samalla toimittajan töitä ja haastattelin kymmeniä kansanedustajia. Istuin myös lukuisissa kokouksissa ja seurasin kansanedustajia eduskunnan kuppilassa, lehtisalissa ja käytävillä.

 

Tyrmistyttävintä oli huomata, että monet kansanedustajat ovat menettäneet kykynsä kuunnella ihmisiä. Etenkin monia pitkäaikaisia edustajia vaivaa suurmiesssyndrooma. He ovat tottuneet että maailman meno pyörii heidän ympärillään.

 

Epävirallisissa tilaisuuksissakin, jossa paikalla oli vain edustajakollegoita, käytiin harvoin kunnollisia keskusteluita. Sen sijaan ilma oli sakeana monologien sarjasta ja poliittista palopuheista.

 

Vaalien alla kannattaa ottaa ilo irti herkistä korvista. Maaliskuun jälkeen niiden löytäminen on taas haasteellisempaa.

 

Ps.

 

Tullakseen viisaaksi demariksi ei tarvita kummoisia älynlahjoja. SDP valitsee nettisivuillaan aina Viikon viisaan. Tällä viikolla titteli on annettu kansanedustaja Reijo Laitiselle, joka on oivaltanut, "ettei ole ollenkaan samantekevää,miten kevään vaaleissa käy."

 

Hieno neronleimaus. Onnitteluni edustaja Laitiselle.