Ennätyksellisen alhaiset kannatusluvut sekä valtasuhteiden muutos kongressissa ja senaatissa ovat vähentäneet presidentti George W. Bushin uhoa täynnä olevaa retoriikkaa.

Viime yönä Suomen aikaa pitämässään liittovaltion tila (State of the Union) puheessa esiintyi jo nöyrä presidentti. Muutamassa puheen kohdassa Bush lähes aneli demokraattien tukea politiikalleen.

Bushin nöyryys oli kuitenkin vain näennäistä. Hän toisti "maan (Yhdysvaltain) olevan sodassa", vaati tukea Irak-politiikalleen ja kertoi terroristien vaanivan edelleen, yrittäen leikata demokratiaa ja vapautta sekä tappaa amerikkalaisia keinoilla millä hyvänsä.

Epäonnistumisistaan Bush ei puhunut. Irakin sota on ollut täydellinen katastrofi, Yhdysvallat on tehnyt toistuvasti ihmisoikeusrikkomuksia, patriot act -laki on leikannut kansalaisoikeuksia ja -vapauksia, maan maine on kärsinyt pahan kolauksen maailmalla... Epäonnistumisen listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Euroopassa on tapana irvailla Bushin tyhmyyttä ja pahuutta. On kuitenkin turha odottaa, että Yhdysvaltain politiikassa tapahtuisi suuria muutoksia jos Valkoista taloa johtaa ensi vaalien jälkeen demokraattipresidentti.

Yhdysvaltain poliittinen kulttuuri on eurooppalaiselle vierasta. Liittovaltion tila -puhe oli hyvä muistutus tästä. Tunnin kestänyt puhe katkesi kymmeniä kertoja jopa villeihin suosionosoituksiin, joihin demokraatitkin yhtyivät.

Maailmanpolitiikka on machiavellimaista vallan tavoittelua ja oman maan edun ajamista. Yhdysvallat ei tässä suhteessa eroa muista maista, paitsi yhdessä suhteessa: sillä on valtaa ja voimaa toimia tavoitteidensa ajamiseksi.

Bushin puhe on kuunneltavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.npr.org