Uudessa Talouselämä -lehdessä on mielekiintoinen ruotsalaisen riskisijoittaja Christer Gardellin haastattelu. Gardell on tunnettu kultaisesta vainustaan: kun hän sijoittaa isoja summia johonkin yritykseen, sen pörssikurssilla on taipumus ampaista nousuun.

Moni on huomannut Gardellin midaksen kosketuksen, kuten hän itsekin toteaa: "Näyttää siltä, että joku ostaa ensin osakkeita, laskee liikkeelle huhun (että Gardell on sijoittanut samaan firmaan) ja myy sitten osakkeet. Poliisin pitäisi tutkia asiaa".

Gardellin heitto kuvaa hyvin pörssitaloutta, jossa on kyse entistä enemmän spekulaatiosta. Yrityksen todellisen tilanteen lisäksi markkinoilla arvaillaan, mitä yritykselle tapahtuu tulevaisuudessa. Ja silti samaan aikaan pörssi on kiinni kvartaaleissa, osavuosikatsauksissa.

Osakkeen alkuperäinen idea on loistava. Yrittäjä keksii hyvän liikeidean, jonka toteuttamiseen hänellä ei kuitenkaan ole varaa. Rahoituksen hän hankkii myymällä osia (osakkeita) yrityksestään. Jos idea tuottaa, saavat osakkaat rahansa myöhemmin pois korkojen kera myymällä osakkeensa.

Nykyisin osa pörssitaloudesta elää kuitenkin keskittymällä spekulointiin, hakee nopeita tuottoja ja palkitsee yrityksiä esimerkiksi irtisanomisista.

Kapitalismi on, kuten Gardell sanoo, usein brutaalia. Vahvat syövät heikot ja nopeat hitaat. Kilpailussa itsessään ei tietysti ole mitään pahaa, vaan se on toimivassa taloudessa pakollinen ja kuluttajille hyödyllinen asia.

Silti en jaksa olla ihmettelemättä, kuinka huonosti ihmiset pystyvät ohjaamaan luomaansa talousjärjestelmää. Se näyttäytyy usein kuin luonnonvoimana, jonka edessä ihmiset ovat kasvottomia ja kykenemättömiä toimimaan.

Lopputuloksena on irtisanomisia, työn maailmanlaajuista uudelleen jakautumista, epävarmuutta, riskejä ja hyvinvointivaltion rapautumista.

Ihmisille tarjotaan lääkkeeksi sopeutumista, palkkajoustoja, pätkätöitä, uudelleenkouluttautumista ja uuden ajan hyväksymistä. Kumma kyllä reseptin tarjoavat aina kovapalkkaisimmat pomot ja vallan kahvassa tukevimmin istuvat poliitikot.

Tervetuloa Uuteen Uljaaseen Maailmaan.