Vaali-ilta takana. Vietin sen Lappeenrannan demareiden vaalitilaisuudessa sekä kansanedustaja Anneli Kiljusen juhlissa juttuja tehdessä. Tunnelma oli apea ja syystäkin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Demarien paikallinen johtohahmo Teuvo Kinnunen sanoi suoraan, ettei ole 40 vuoteen ollut vaalitilaisuudessa, jossa tunnelma olisi niin lattea.

 

Demareiden rökäletappio tietää melkoisella varmuudella porvarihallitusta. Vaalien tulos oli melkoinen yllätys, vaikka gallupit lupailivat kokoomukselle voittoa.

 

Vaalien tärkeimmät teemat olivat demareiden peruskauraa: palvelut, sosiaaliset etuisuudet ja työllisyys. Kysyttäessä ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä sanoo aina hyväksyvänsä korkeankin verotuksen, jossa sillä taataan hyvinvointipalvelut. Tähän demaritkin luottivat.

 

Vanhasen hallituskausi on ollut monella tapaa hyvä: työllisyys on kasvanut, peruspalveluihin on tehty satsauksia ja talouskasvu on ollut ripeää. Työttömyyden kovasta ytimestä ei kuitenkaan ole päästy eroon, tuloerot ovat kasvaneet, köyhiä lapsiperheitä on paljon, ja epävarmuus työpaikoilla on lisääntynyt.

 

Tyytymättömyys näihin asioihin näyttää kanavoituneen juuri demareita kohtaan. Demareiden omissa joukoissakin syyttävää sormea tullaan osoittamaan myös puheenjohtaja Eero Heinäluomaa kohti. Häntä ei voi syyttää yksin vaalitappiosta, mutta Heinäluomasta ei ollut myöskään kannattajien sytyttäjäksi. Siitä kertoo myös Heinäluoman heikko menestys pääministerigallupeissa.

 

Merkille pantavaa on, että myös vasemmistoliitto menetti kannatustaan. Demareihin suunnattu protesti ei siis kanavoitunut vasemmalle, jos perussuomalaisten noussutta kannatusta ei sellaiseksi laske. Timo Soinin joukkojen politiikkahan on - äärioikeistolaista maahanmuuttajapolitiikkaa lukuun ottamatta - hyvin punaista, SMP:n rötösherrajahdin perintöä seuraavaa.

 

Tulevat neljä vuotta nähdään siis melkoisella varmuudella porvarivaltaa. Ruotsissa porvarit nousivat valtaan keskustalaisella vaaliohjelmalla. Varsinainen hallitusohjelma länsinaapurissa kaivettiin sitten kassakaapista ja se oli selvästi oikeistolaisempi kuin demarimaisilta maistuneet vaalilupaukset.

 

Tulevat kuukaudet näyttävät, onko Ruotsin tie myös Suomen tie.

 

Ps. Sauli Niinistön hämmästyttävä 60 000 äänisaalis jättää varaa spekuloinnille hänen asemastaan tulevassa hallituksessa. Eikä se helpota Jyrki Kataisen paineita.