Tupo-joutaa romukoppaan vanhanaikaisena ilmiönä. Palkoista on sovittava työpaikka- tai jopa henkilökohtaisesti. Nuorille duunareille pitää maksaa nykyistä pienempää palkkaa.

Tätä mieltä on Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n toimitusjohtaja Sixten Korkman Helsingin Sanomien mukaan (24.3.). Korkmanin mielipiteet eivät sinänsä tulleet yllätyksenä, vaan ne noudattavat elinkeinoelämän teesejä viime vuosilta.

Mitä käytännössä tarkottaisi, jos Korkmanin ja kumppaneiden teesit menisivät läpi? Työntekijän neuvotteluasema heikkenesi, palkat laskisivat ja palkkaerot kasvaisivat. Firmojen ydinosaajat tai muuten "sopivat" työntekijät saisivat todennäköisesti lisää liksaa, muille tarjoiltaisiin palkkamalttia. Ja joustavuutta pitäisi totta kai lisätä.

Ay-liike ei sinänsä ole vastustanut paikallisen sopimisen lisäämistä. Mutta käsitys paikallisen sopimuksen sisällöstä eroaa rutkasti työntekijä- ja työnantajapuolilla.

Lauri Ihalainen kuvaili asiaa, kun haastattelin häntä helmikuussa: " Kun paikallisessa sopimisessa aletaan puhua työpaikan olojen kehittämisestä, koulutuksen lisäämisestä ja esimerkiksi työntekijöiden tulospalkkioista, työnantajan kiinnostus koko paikallista sopimista kohtaan vähenee".

Suomeen saadaan lähes sataprosenttisella varmuudella porvarihallitus. Kokoomuksen Jyrki Katainen vakuutteli jo tällä viikolla yhteistyöhalukkuuttaan ay-liikkeen kanssa.

Kevään ja kesän aikan Kataisen ja kumppanin ajattelun todellinen laatu nähdään, kun tupo-tunnustelut alkavat. Haluaako porvarihallitus oikeasti tukea tupon syntyä, vai onko tuuli puhaltamassa toiseen suuntaan?