OECD:n julkaiseman tutkimuksen mukaan rikkaat saavat Suomessa parempaa hoitoa kuin köyhät. Suomen lisäksi terveydenhuolto suosii yhtä paljon hyvätuloisia vain Yhdysvalloissa ja Portugalissa.

 

Tutkimuksen tulokset eivät yllätä. Julkinen terveydenhuolto on kärsinyt resurssivajeesta Suomessa jo pitkään. Tilannetta pahentaa etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa paha lääkäri- ja joissain tapauksissa myös hoitajapula.

 

Hyvätuloiset käyttävät paljon yksityisiä sairaanhoitopalveluita ja ovat usein myös työterveyshuollon piirissä. Tämä laventaa köyhien ja rikkaiden hoidon eroa. Terveyskeskusten luukuilla palvelu on sentään samanlaista kaikille tulotasoa katsomatta.

 

Pohjoismaista hyvinvointimalliaan ylistäville politiikoille OECD:n viesti ei ole mairittelevaa. Suomi näyttää siirtyneen kaksikastiseen hyvä- ja huono-osaisten yhteiskuntaan, joka näkyy muuallakin kuin terveydenhuollossa.

 

Ironista sinänsä, että epätasa-arvoisuuden nostaa esille OECD. Järjestö on aikaisemmin suositellut Suomelle mm. lukukausimaksujen ottamista yliopistoihin ja terveydenhuollon voimakkaampaa yksityistämistä.

 

Niillä keinoilla ei rakenneta tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. OECD onkin etevämpi kertomaan, mikä yhteiskunnassa mättää, kuin neuvomaan miten tilanne saadaan paremmaksi.